Opdrachtblok

Uit Minecraft Wiki
(Doorverwezen vanaf Commando blok)
Ga naar: navigatie, zoeken
Deze pagina is een begin.
Je kunt helpen door het uit te breiden.
Opdrachtblok
Opdrachtblok.png

Type

Vast Blok

Fysica

Nee

Transparant

Nee

Lichtsterkte

Nee

Explosieweerstand

?

Hardheid

?

Gereedschap

?

Vernieuwbaar

Nee

Stapelbaar

Ja (64)

Brandbaar

Nee

Laat vallen

Zichzelf

Eerste verschijning

12w32a

Datawaarde

dec: 137 hex: 0x89 bin: 10001001


De Opdrachtblok is een blok gemaakt met de bedoeling om de Avontuurmodus te ondersteunen en geeft kaartenmakers de mogelijkheid om interacties met de speler uit te voeren door middel van server commando's. Het blok kan gespecificeerde commando's uitvoeren wanneer deze geactiveerd worden door een redstone signaal . Gezien de grote kracht en mogelijkheden kan niet iedereen het gebruiken . Het is ook niet beschikbaar in de Creative-modus inventaris . Alleen spelers met voldoende bevoegdheden om de /give <player_name> minecraft:command_block te gebruiken kunnen de blok verkrijgen. Bovendien, alleen spelers die zich in Creative-modus bevinden kunnen de opdrachtblok gebruiken en commando's aanpassen. Om de de blok te kunnen gebruiken in multiplayer, moet de waarde enable-command-block in het server.properties bestand ingesteld staan op true. Als deze regel niet bestaat dan moet je deze toevoegen. Het is niet mogelijk om Opdrachtblokken in Survival Mode te breken , en explosies beschadigen ze niet. Ze kunnen niet worden geduwd door zuigers, want het zijn tegel entiteiten. Het blok is er niet in PS4 versie.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De Opdrachtblok kan alle commando's uitvoeren, bijvoorbeeld het geven van voorwerpen of een speler een ervaring te geven. De commando kan worden veranderd in de GUI. In plaats van spelernamen, is het mogelijk om meerdere verschillende variabelen te gebruiken, doelaanwijzers:

Functie
@p Dichtstbijzijnde speler
@r Willekeurige speler
@a Alle spelers
@e Alle entiteiten


Comparators kunnen worden gebruikt om te bepalen of een opdracht is uitgevoerd, evenals het aantal keren dat de uitvoering gelukt is. Meer informatie over dit gedrag is hier te vinden, en commando succescriteria zijn te vinden in het Commando artikel.

Bij het gebruik van commando's, behandel ze alsof ze ingevoerd zijn vanaf de console - je moet altijd je doelgroep specificeren, zodat het niet mogelijk is om een commando te gebruiken zoals "kill" die geen argument nodig heeft. Bijvoorbeeld, om de mode op Survival te zetten voor de dichtstbijzijnde speler, typ / gamemode survival @p. Merk op dat u in creative-modus zal moeten zijn om de blok aan te kunnen passen.

Het Opdrachtblok stuurt commando's via de console in de Singleplayer en Multiplayer. Als u wilt dat de dichtstbijzijnde speler steen krijgt, dan kunt u dit invoeren / give @ p 1 of give @ p 1.

Voor innovatieve, praktische toepassingen van de Opdrachtblok, bekijk de vele tutorials

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Het is mogelijk om teleporters met een Opdrachtblok te maken . ( bijv. code : tp @ p x y z ) Als je de teleport commando gebruikt met de commando blok, kan je gebruik maken van relatieve coördinaten in de bestemming coördineert door het plaatsen van een ~ voor een Coördinaat ( bv. code : tp @ p ~ 0 ~ 8 ~ 0 Dit zou de speler teleporteren 8 blokken in de lucht ). Commando's met behulp van coördinaten (bijv. / tp of / spawnpoint ) toe 0,5 tot gehele getallen , zoals gewoonlijk. Ter verduidelijking , het aantal -33 zou worden geïnterpreteerd als -32,5 , en het getal 187 zou worden geïnterpreteerd als 187.5 . Waarden met decimalen ( 25.3 , 90.0 ) na hen worden overgelaten als - is . De speler kan een soort wereld wacht met het commando blok te maken . ( bijv. code : / gamemode ) De commandBlockOutput spelregel is niet van invloed op de Opdrachtblok met de / zeggen en / mij , / en / tellraw commando's vertellen . De commando's / Hallo zeg , @ p , / vertel @ p hello , @ p , en / me Hallo , zal @ p veroorzaken het commando blok te zeggen dat de gebruikersnaam van de dichtstbijzijnde speler in het bericht . U kunt ook de invertaris van de Speler vernietigen, om griefing te voorkomen en / of bedrog . / clear <playername> <item> Als u niet wilt dat een specifieke speler richten , kunt u gebruik maken van @ a , @ p , of @ r in plaats van <playername>

Commands[bewerken | brontekst bewerken]

/say @ (tekst)
/effect @.. (potion Id {[}) (tijd<1-100000>) (power<1-255>)
/tp @.. (coördinaten)x y z
/tell @.. (tekst)

/tellraw @.. "{text":,"(text)","bold":"(true of false)","color":"(kleur)" Tellraw is een soort van say alleen dan zie je niet (@) ervoor.

/give @.. <block id> <1>
/toggledownfall    
/time set (1-100000)
/kill @a
/op [player_name]

/title @.. title en dan hetzelfde als hierboven dan komt het midden in je beeld

/spawnpoint @p [Coördinaten] x y z
/give @.. (nummer)
/help [pagina]
/summon (name) [x] [y] [z]
/setblock [x] [y] [z] [naam blok]
/fill [x1] [y1] [z1] [x2] [y2] [z2] [naam blok]

Er zijn er veranderd bij 1.9.

Help[bewerken | brontekst bewerken]

Je kan in een opdrachtblok ook op TAB drukken om sneller te schrijven. Voorbeeld: Als je /gamemode wilt schrijven. Dan schrijf je /g en je drukt op TAB. Dan verandert het in /gamemode. Als je nog een keer op TAB drukt. Dan verandert het in /gamerule. Want dat begint ook met /g. Dit is ook mogelijk met namen van spelers in de wereld.

De /help commando werkt niet in opdrachtblokken.