Delen

Delen

Hek

Uit Minecraft Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Deze pagina is een begin.
Je kunt ons helpen door het uit te breiden.
Hek
Fence.png
Hek
Type Vast Blok
Fysica Nee
Transparant Ja
Lichtsterkte Nee
Explosieweerstand ?
Hardheid ?
Gereedschap Dit blok kan met elk gereedschap worden gebroken, maar het zwaard is het snelst; het krijgt er wel twee keer zoveel schade door
Vernieuwbaar ?
Stapelbaar Ja (64)
Brandbaar Ja
Beschikbaarheid ?
Eerste verschijning Alpha 1.0.17
Laat vallen Zichzelf
Datawaarde dec: 85 hex: 5

5

Een hek is een houten blok toegevoegd in "Seecret Friday update 8, version 1.0.17 Alpha". Ze tellen als anderhalf blok hoog voor spelers en mobs, en voor alle andere functies maar één blok hoog. Dit voorkomt dat spelers en mobs erover kunnen springen, terwijl ze gewoon worden gebruikt als één blok.

Een hek staat in het midden van een blok en wordt automatisch verbonden met enig blok wat er naast wordt geplaatst. In Minecraft kunnen alle soorten hout gebruikt worden voor hekken. Hekken worden het snelst afgebroken met een bijl.

Hekken kunnen ook op veel manieren gebruikt worden om dieren als varkens, kippen, koeien en schapen mee te omheinen.

Crafting[bewerken | brontekst bewerken]

Ingredienten Invoer » Uitvoer
Stokken 2
Houten planken 4Grid layout Arrow (small).png Hek
Houten planken Stok Houten planken
Houten planken Stok Houten planken

Verschijningen[bewerken | brontekst bewerken]

Hekken worden het meest gevonden in NPC dorpen waar ze voorkomen als kleine omheining om huizen, op de daken van huizen, lantaarnpalen met een blok zwarte wol er op of in huizen met een drukplaat er boven op, zodat het een tafel lijkt.

Buiten de dorpen, zijn ze te zien in bibliotheek kamers van burchten als reling, of ze stellen kroonluchters voor. In het laatste geval zijn er veel fakkels aan bevestigd. Sinds 1.8.1 dienen ze als staanders voor de steunen in verlaten mijnschachten.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Een hek wordt voornamelijk gebruikt om gebieden te omsluiten. Het hek zorgt er dan voor dat mobs en spelers of binnen of buiten het omsloten gebied blijven. Op deze manier kan een groot gebied monster-bestendig worden gemaakt door het af te sluiten met hekken en het binnen de omheining voldoende te verlichten. Dit zorgt ervoor dat monsters niet binnen het hek kunnen spawnen en vanaf buiten het hek niet naar binnen kunnen; dit met uitzondering van spinnen, die over het hek heen kunnen klimmen. Tevens kunnen skeletten, hoewel ze niet over een hek heen kunnen, gevaarlijk zijn omdat ze over het hek heen kunnen schieten.

Hekken kunnen ook gebruikt worden als relingen, vooral op de rand van balkonnen of zwevende platformen. Aangezien er niet over hekken heen gesprongen kan worden, weerhoudt dit spelers en mobs van het vallen terwijl ze wel makkelijk voorbij het hek kunnen kijken..

Hekken kunnen een vervanging zijn voor glas, omdat alle mobs (op spinnen na) niet door glas kunnen kijken en wel door hekken. Daarnaast zijn hekken ook vernieuwbaar.

Vóór de officiële uitgave van Minecraft, hadden hekken geen hoeken nodig om volledig afgesloten te zijn. Een hoek waarin twee richtingen elkaar haaks raken kon gemaakt worden zonder het hoekstuk zelf. Dit zou zorgen voor twee losse hekken die naast elkaar stoppen zonder elkaar echt te raken. Hoewel er een zichtbaar gat is, zijn spelers en mobs niet in staat te passeren. Deze eigenschap kon gebruikt worden om diagonale hekken te maken, waarvan slechts paaltjes te zien zouden zijn. Echter paste in 1.0.0 de hitbox om het hek zelf (met uitzondering van de anderhalve hoogte), waardoor het hoek hek dus nodig is.

Hekken kunnen ook gebruikt worden als brandstof voor de oven, hoewel de speler beter af is als het in plaats daarvan de anderhalve houten planken, die gebruikt worden om het hek te maken, gebruikt als brandstof.

Verder kunnen hekken ook gebruikt worden om landbouwgrond te beschermen.

Voor de Beta 1.7 was het niet mogelijk om hekken op elkaar te plaatsen. Die mogelijkheid maakt dat ze gebruikt kunnen worden om hoge pijlers te maken.

Voor de 1.0.0 zou het plaatsen van hekken onder landbouwgrond voorkomen dat het bouwland zou vergaan tot losse aarde, waardoor de speler zich geen zorgen hoefde te maken over het vertrappen van de gewassen. Dit was waarschijnlijk een fout, een zeer handige doch.
Door dit succes hebben ze in de minecraft 1.8 op de pc alle soorten houten hekken geintroduceerd.