Delen

Delen

Help mee met het HESI-project! Dit maakt het makkelijker voor verschillende spelers van de verschillende edities om te zien of de pagina voor hun van toepassing is.

Betoveringstafel

Uit Minecraft Wiki
(Doorverwezen vanaf Magische tafel)
Ga naar: navigatie, zoeken
Deze pagina is een begin.
Je kunt ons helpen door het uit te breiden.
Vertalen.png
Deze pagina heeft vertaling nodig
Deze pagina bevat te veel woorden uit een andere taal.
Betoveringstafel
Enchantment Table.png
Magische tafel
Type Vast Blok
Fysica Nee
Transparant Ja
Lichtsterkte ?
Explosieweerstand ?
Hardheid ?
Gereedschap Een diamanten houweel of beter is benodigd om dit blok te verkrijgen
Vernieuwbaar ?
Stapelbaar N.V.T.
Brandbaar Nee
Beschikbaarheid ?
Eerste verschijning Beta 1.9 Pre-release 3
Laat vallen Zichzelf
Datawaarde dec: 116 hex: 7

4

De Betoveringstafel is een blok.[1] Betoveren werkt in drie stappen en de effecten ervan zijn gebaseerd op de betovering die je kiest, maar er is ook willekeur in het spel.[2][3]

Elke betovering kost je ervaringslevels, maar geeft je in ruil de mogelijkheid om Harnas en Gereedschap te betoveren zodat ze krachtiger worden en langer meegaan. Betoverde dingen hebben een glanzende schijn.

Bijlen, Boeken, Bogen, Houwelen, Scheppen, Vishengels, Zwaarden en elk deel van het Harnas kunnen betoverd worden door een Betoveringstafel. Scharen, Schoffels en Vuursteen en staal kunnen niet betoverd worden.

Als de tafel omgeven is door Boekenplanken, met 1 blok lucht ertussen, komen er verschillende deeltjes in de vorm van letters uit de boekenkasten naar de tafel gevlogen. Boekenkasten naast de Betoveringstafel plaatsen vermeerdert de mogelijkheden en het niveau van de betovering.[4]

Het tonen van de animatie van letters die uit de boekenkast vliegen.

Verwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Ingrediënten Invoer » Uitvoer
Boek +
Diamant +
Obsidiaan

Boek
Grid layout Arrow (small).png Magische tafel
Diamant Obsidiaan Diamant
Obsidiaan Obsidiaan Obsidiaan

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Notch twitterde voor het eerst over de Betoveringstafel op 30 september 2011.[5][6]

In de 1.9 Pre-Release kon de Betoveringstafel kapotgeslagen worden met slechts 5 slagen, maar je kon de Betoveringstafel alleen terugkrijgen door hem kapot te slaan met een houweel. Dit was een bug die later in Minecraft 1.0.0 werd verholpen.

Vanaf 1.0.0 zal de Betoveringstafel niet meer terug te krijgen zijn als je hem kapot slaat met een bijl.

Betoveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdartikel: Betovering

De namen van de betoveringen zijn willekeurig samengesteld uit een lange woordenlijst. Er worden telkens drie tot vijf woorden gekozen uit de lijst die na elkaar worden geplaatst en zo de naam vormen. Elke naam kan voor elk voorwerp gekozen worden. Let wel op: de namen worden niet opgeslagen bij je voorwerp, ze worden enkel weergegeven in de Betoveringstafel, maar dan wel in het Standard Galactic Alphabet.

Enchantment Table Code.jpg

De bezweringen volgens de command line zijn: Bescherming, Fire_Protection, Feather_Falling, Blast_Protection, Projectile_Protection, Ademhaling, Aqua_Affinity, Scherpte, Sla, Bane_of_Arthropods, Knockback, Fire_Aspect, Plundering, Efficiency, Silk_Touch, Unbreaking, en Fortune. Alle betoveringen hebben een niveau, van I tot V. De code ondersteunt weergave van het niveau tot X, en sommige bezweringen zullen een boost in kracht voor onbepaalde tijd krijgen, als het niveau wordt verhoogd met een externe editor. Dit is bevestigd voor zowel singleplayer en multiplayer. Betoveringen zoals aangegeven in de tabel een bijbehorend niveau, maar dit is eigenlijk de kosten in termen van vaardigheid punten of niveaus, deze betovering passen. (?) De eigenlijke betovering wordt willekeurig gekozen op basis van de kosten, waarbij een hogere kostprijs neerkomt op krachtigere bezweringen. Een normale tafel geeft betoveringen tot een kostprijs van 8, maar met boekenplanken rond de tafel kan de kracht verhoogd worden tot maximaal 30.

Betoverde wapens kunnen een handig effect hebben als je ermee aanvalt, afhankelijk van de betovering.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Black-getextureerde deeltjes worden "afgevuurd" in de boekenplanken, dat later uitzenden de overeenkomstige deeltje van de betoveringstabel (Zichtbaar op de rode boek op de boekenplank linksboven).
 • Volgens de foto die Notch heeft gepost van de betoveringstafel, werden ze oorspronkelijk gecraft met Keisteen in plaats van Obsidiaan.[7]
 • Notch heeft gecomment op Reddit "Oh, het is magischer dan dat! Het opent automatisch en draait richting spelers die dichtbij komen. Als er niemand in de buurt is, is het boek dicht en draait langzaam rond."[8]
 • Notch comments on other book animations. "Yes, the pages flip randomly every now and then."[9]
 • On October 1st 2011, Notch tweeted an image of the enchantment screen, with enchantments written in the Standard Galactic Alphabet.[10] The first enchantment translates onto "Well Played Internets You Are Good", the second translated into "These Names Will Be Random And Confusing", and the third translates to "Each Spell Costs Experience Levels". The Standard Galactic Alphabet or SGA was originally created by Tom Hall for use in the Commander Keen series of computer games.[11]
 • Ondanks dat de texture van de onderkant er op het eerste gezicht uitziet als dat van obsidiaan, is het eigenlijk net iets anders.
 • Door het klikken op een item in het betoveringsslot, met een vergelijkbaar item of elke stapel met twee of meer items geeft je toegang om snel door de beschikbare spreuken te scrollen, zonder dat het item verwijdert wordt van het betoveringsslot. Dit zorgt dat je niet twee keer hoeft te klikken.
 • Een goede manier om het effect te blokkeren van de dichtsbijzijnde boekenkasten om lage-level betoveringen te krijgen, is door fakkels te plaatsen tussen de boekenkasten en de betoveringstafel. Elk ander blok werkt ook.
 • Bezwering waren uitgeschakeld in Beta 1.9 Pre-release 3's SMP. Als een speler een poging deed om een item te betoveren verscheen het betoverd, maar onbetoverd als de speler uitlogde en weer terug kwam.
 • Op een Beta 1.9 pre-release 3 server, als een betovering stukgemaakt was, en vervangen werd door een ander Tile Entity blok, zou het boek van de betoveringstafel blijven renderen op de client, en het activeren ervan zou de client laten crashen.
 • Het breken van de betoveringstafel zonder een houweel geeft geen blok.
 • Door het vervangen van alternate.png met een kopie van font.png hernoemd als het oorspronkelijke bestand, kan je de betoveringen in het Engels lezen.
 • Als je sluipt (Shift indrukken) op een betoveringstafel, val je ervan af.
 • De betoveringstafel produceert eigenlijk de deeltjes uitgestoten door de boekenplanken. Deze deeltjes komen uit de binnenkant van de Betoveringstafel, en worden bijna gelijk naar de boekenplanken geplaatst, maar ze verplaatsen langzaam genoeg om kort zichtbaar te zijn. Het deeltje dat de boekenplank binnenkomt en verlaat is altijd dezelfde "letter", maar de letters die de boekenplanken in gaan zijn zwart.
 • Betoveringstafel zijn voor het grootse gedeelte gemaakt van obsidian, en heeft daarom ook een explosieweerstand van 6000. Hierdoor kan het niet kapot gemaakt worden door TNT.
 • In Beta 1.9 pre-release 3, konden de meeste tools en alle armor betoverd worden, achterlatend een ID van 0 in alle betoveringen. De tekst weergegeven in 1.9pre3 is Betoverd!!, maar in recente versies, is het Feather Falling I.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. http://twitter.com/notch/status/119797462222385152
 2. http://twitter.com/notch/status/119799522170912768
 3. http://twitter.com/notch/status/119803746376089600
 4. http://twitter.com/jeb_/status/123663863018299393
 5. http://twitter.com/notch/status/119799522170912768
 6. http://www.reddit.com/r/Minecraft/comments/kwjnt/notch_twitter_its_an_enchantment_table/c2nt0a5
 7. http://imgur.com/2NftV
 8. http://www.reddit.com/r/Minecraft/comments/kwjnt/notch_twitter_its_an_enchantment_table/c2nsx1l
 9. http://www.reddit.com/r/Minecraft/comments/kwjnt/notch_twitter_its_an_enchantment_table/c2nt311
 10. http://twitter.com/notch/status/120207632228298753
 11. http://www.omniglot.com/writing/sga.htm

Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]