Naamruimten

Varianten

Delen

Delen
Handelingen

Wither

Uit Minecraft Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Deze pagina heeft vertaling nodig
Deze pagina bevat te veel woorden uit een andere taal.
Wither
Wither.png
Gezondheid 720 (Heart.svg × 360)
Aanvalssterkte Makkelijk: 3 (Heart.svgHalf Heart.svg)
Normaal: 5 (Heart.svgHeart.svgHalf Heart.svg)
Moeilijk: 7 (Heart.svgHeart.svgHeart.svgHalf Heart.svg)
Ontstaan in Op de positie waar hij is gecreëerd.


Netwerk-ID 64
Savegame-ID WitherBoss
Laat vallen ItemCSS.png Netherster (1)
Ervaringspunten 50

De Wither is een zwevende, driekoppige, spookachtige Mob met een skeletachtig uiterlijk. Het is de tweede Baas, na de Enderdraak.

Inhoud

[bewerken] Spawning

Het is mogelijk om een Wither te spawnen als je methodes gebruikt vergelijkbaar met utility mobs. Als je zielenzand in een T-vorm (vergelijkbaar met dat van de IJzergolem IJzerblokken voor IJzergolems), en daar 3 Wither Skeleton hoofden op de bovenkant van de drie bovenste blokken, kan de Wither worden gecreëerd. Vergelijkbaar met Sneeuw Golems en IJzeren Golems, kan een wither niet gecreëerd worden door middel van Duwmachines. Het laatst geplaatste blok moet een van de drie Witherskelet hoofden zijn, Het zal niet spawnen als het laatst geplaatste blok zielenzand is.

BlockCSS.png

BlockCSS.png

BlockCSS.png

BlockCSS.png

BlockCSS.png

BlockCSS.png

BlockCSS.png

BlockCSS.png

BlockCSS.png

De Wither te bouwen configuratie.

Na het spawnen, zal de Wither blauw flitsen en groter worden tot zijn health bar van half tot vol is gekomen. Terwijl hij in deze staat is, kan de Wither niet bewegen en is hij immuun voor alle soorten schade. Het is aangeraden voor de speler om weg te lopen van de Wither en zichzelf voor te bereiden op een strijd op dit punt. Wanneer deze staat eindigt, zal de Wither een hele grote explosie creëren, met zichzelf als centrum. Deze explosie zal de Wither zelf niet beschadigen, maar hij zal andere Withers in de buurt wel beschadigen.

[bewerken] Gedrag

De Wither is gevaarlijk naar de speler en alle wezens behalve ondode wezens. (skeletten, zombies, Zombie Pigmen, Wither skeletten en andere Withers). Als hij wordt uitgelokt door een skelet of een andere Wither, worden ze gevaarlijk naar elkaar voor een moment, voor dat ze naar hun vriendelijke status terugkeren. Als ze worden gespawned in de End, zal hij Endermen die dichtbij zijn willen aanvallen, maar hij zal proberen na te streven en de Enderdraak aanvallen, als er geen andere doelen zijn.

De Wither kan "erg" snel bewegen. Als hij een wezen opmerkt, valt de Wither ze aan met een projectiel dat een "Wither schedel" heet. Wither schedels brengen een status effect toe dat "Wither" genoemd wordt. Dit effect is vergelijkbaar met gif, uitgezonderd dat het de speler kan doden, en de health bar zwart kleurt, wat het moeilijk maakt om te vertellen hoeveel hartjes nog gevuld zijn. Het zal de wither ook genezen, net als een ondood monster, directe schade potions zullen ook de gezondheid respectief van de afstand. "NB: Spelers kunnen alleen het Wither effect krijgen op Normaal (Normal) of Moeilijk (Hard) difficulty.

Ieder hoofd vuurt individueel, waardoor een Wither drie verschillende wezens tegelijkertijd kan aanvallen. Withers hebben op zijn minst 5 blokken hoog luchtruimte nodig om te passen, maar op snapshot 12w41b kunnen ze niet langer gevangengenomen (en verstikt raken) in kleinere ruimtes. Iedere paar seconden breekt de Wither blokken waar hij mee in contact komt, behalve Bodemsteen.

De Wither heeft een mogelijkheid om blokken te slopen, vergelijkbaar met de Ender Draak zijn mogelijkheid. Wanneer een blok kan worden gesloopt door een speler, zal het een brekend geluid produceren. Een voorbeeld, dit zou kunnen gebeuren als je de Wither aan de ene kant van de muur hebt, en de speler aan de andere kant, zodat hij een pad door de muur maakt om aan te vallen. De Wither zal dan onmiddelijk een 3x3 gat in de muur maken om erdoor te passeren. De Wither sloopt ook een 3x3x4 gat om zichzelf heen 20 spel ticks (1 seconde) nadat hij schade is aan gedaan.

De Wither zijn boss health bar wordt alleen laten zien als een speler in de richting van een Wither staat (dit kan ook gezien worden door muren). Bij het bereiken van halve gezondheid verwerft de Wither het "Wither armor" effect, wat hem immuun maakt voor drankjes en pijlen, en hij krijgt ook een visueel effect om zich heen, vergelijkbaar met dat van een Charged Creeper. Terwijl hij in deze staat is, kan de Wither niet vliegen. De Wither, wanneer hij kalm is, kan hij niet vliegen; hij zweeft simpel genoeg boven de grond en hij kan niet een blok op "springen". Wanneer hij wordt geïrriteerd, zal de Wither op dezelfde hoogte als de speler vliegen. Net als andere ondode wezens (zombies, skeletten, etc.) zal de Wither beschadigd worden door Drank der Genezing, en genezen door Drank der Verwonding. Hij regenereert ook na verloop van tijd, zelfs als geen mob was getroffen door de "withering"

[bewerken] Wither Schedel

Disambig color.svg Dit artikel gaat over the Wither's projectiles. Voor the Wither Skeleton Skull, zie Head.

De Wither schiet Wither Schedels, die eruitzien als extra hoofden van zichzelf, gelanceerd als projectielen en het kan een vrij constante spervuur van hen houden. Met contact zal een Wither schedel exploderen, hoewel met een veel kleinere ontploffingsradius dan dat van TNT of een Creeper. Er zijn twee types Wither Schedels: een zwarte snel bewegende, de wither schedel, en een blauwe langzame, die de "block buster" genoemd word. Ze hebben allebei een explosiekracht van 1, hetzelfde als Ghast vuurballen; hoewel de blauwe schedel speciale eigenschappen heeft. Als de explosie van een Wither Schedel een mob of een player schade geeft, brengt dat het wither effect toe, de gezondheid wordt afgetapt en hartjes worden zwart gekleurd.

De zwarte Wither Schedel heeft een normale ontploffing, die geen blokken kan breken met een blast resistance boven de 20. Dus, keisteen en andere Ghast-werende blokken zullen weerstand bieden aan deze ontploffing. De blauwe Wither Schedel wordt alleen afgeschoten als de difficulty op 'normaal' staat of daarboven, wanneer de Wither niet actief is, wat betekent dat de speler niet in zijn aggro afstand. Alhoewel hij nominaal dezelfde explosiekracht heeft als de zwarte Schedel, behandelt hij alle blokken (behalve bedrock) alsof hij een ontploffingskracht heeft van niet meer dan 4. Dit maakt hem meer vernietigend naar het terrein en het laat de Wither obsidian vallen, of onderdak van een afstand vernietigen.

[bewerken] Bestrijding

Omdat de Wither een groot deel van zijn schade weer laat genezen, is het het beste om tegen de Wither te vechten met een Diamanten Zwaard (Het liefst geënchant met 'Smite'. Het beste zwaard voor het gevecht is een 'Smite V', vuuraspect II en terugslag II)Instant Health II Splash Potions, Strength II Splash Potions, met een of twee Betoverd Gouden Appels, met een Boog (Het liefst geënchant met Kracht, de beste boog voor het gevecht zou Kracht IV (V als het is gevonden voor 1.3 of als een aambeeld is gebruikt), Punch II, Flame I, and Infinity I) en met een Diamanten Harnas (Blast Resistance IV resists the explosions, but Protection IV protects from the withering effect as well). Make sure to bring about a stack or two of arrows if you don't have the Infinity enchantment.

Bringing or summoning allies (Wolves, Snow Golems and Iron Golems) may or may not be advantageous: on one hand, they provide a diversion and will cause damage to the Wither: on the other hand, they may die easily because of the explosions and get affected by the Withering effect, healing the boss far more than they damage him. If you create the Wither in a small and completely enclosed underground area that isn't too large (three blocks tall), three Iron Golems are sufficient to kill one without aiding them.

Spawn the Wither, and quickly run away as far as possible, putting a large distance between you and the Wither. Do not stand near the Wither when it is growing into its normal size. It will create a massive explosion when it is finished, much larger than that of TNT or a (charged) Creeper. When it is finished, walk back and shoot at the Wither, and occasionally use your Instant Health II Splash Potions and at some point, eat your Enchanted Gold Apples. When the Wither drops to 50% health, use your Strength II Splash Potion and hit the Wither with your diamond sword until the Wither is defeated. This is a very effective way to beat the Wither, defeating it in less then five minutes with not too much struggle.

An extremely easy way of beating the Wither is to dig out a 10x10 by 3 tall room and spawn 30 or so Snow Golems. The Golems act as a target for the Wither, as well as attacking it. Accompany this with your best sword (preferably with Sharpness and Fire Aspect enchantments), armor, and potions and you can beat him in under a minute taking little or no damage.

Another strategy is to obtain a diamond sword with Sharpness II and Fire Aspect I, and full iron armor with Protection I or greater. As far as potions go, get four or so Splash Potions of Healing II, and two Potions of Strength II. As long as the Wither is constantly battered from the start of the battle, stronger armor may be unnecessary.

A tactic that is relatively easy to pull off is to dig down near bedrock, and dig a long 1x2 tunnel (Longer than 30 blocks). At the end of the tunnel, construct a small room. Spawn the Wither in this room, then run back into the tunnel. Occasionally pop out and shoot an arrow or two at the Wither. As the Wither crunches its way towards you, just walk backwards through the tunnel. Once the Wither has reached its "Armor" stage, jump out and begin hitting it with a diamond sword. As long as you frequently throw down splash potions of instant healing, you should be able to survive even with iron armor.

A more advanced tactic that is very rewarding would be to construct a cobblestone generator-powered grid above the player, spawn the Wither about 15 blocks away, and stand under the grid. The Wither will fly towards the player, but it would be kept at the edge of the grid, constantly being pushed back by the cobblestone which is generating faster than what the Wither can break. This allows the player to stand still and shoot the Wither without retaliation, until the Wither is at half health, where it will fly towards the player through the grid, allowing the player to easily kill the Wither with a sword. In addition to that, the player can rig dispensers about 15 blocks away to periodically shoot splash potions of health, which heal the player and damage the wither. This tactic is explained in greater detail in this video.

It is also possible to kill the wither with a fully automatic machine, requiring no combat from the player. The most conventional design suffocates the wither with a cobblestone generator, as demonstrated in this video or this video.

[bewerken] Geschiedenis

Officieel spel
12w34a The Wither was introduced into the game, but it does not spawn naturally. Left unfinished by Jeb and hidden in the code, it was discovered through the presence of its skin in the /mobs/ folder. Withers could only be spawned with edited monster spawners, mods, or hacks.
12w34b When its health is taken down to half, it will gain Wither Armor, making it immune to arrows.
Projectile firing rate and movement speed increased.
At PAX, Dinnerbone revealed that it would be possible to spawn Withers by arranging Wither Skeleton skulls in some way.[1][2]
12w36a Wither now can be spawned by arranging Soul Sand in a T shape and placing three Wither Skeleton skulls on top.
Wither now drops 20 experience on death.
12w37a Wither will make a massive explosion upon its creation after its health is fully charged.
When there are no targets, the Wither will sometimes shoot blue Wither Skulls, which move slower and can destroy any block besides bedrock.
12w38a Added sound when Withers break blocks.
12w42b Experience dropped is increased from 20 to 50 points.
1.4pre Various new sounds for the Wither.
1.4.3pre The oversight where Withers despawned in Peaceful difficulty has been fixed. Before this update, attempting to spawn the Wither in Peaceful resulted in a waste of Soul Sand and skulls.
Withers can no longer destroy End Portals, which are supposed to be unbreakable.

[bewerken] Fouten

 • The Wither is not visually affected by the lighting level of the area, it always appears fully lit.
 • In invincibility mode, the shield is not correctly surrounding the left and right head.
 • The Wither can “crunch” through fluids.
 • If the wither is spawned in an enclosed environment, it can attempt to fly through bedrock, resulting in it being stuck in the bedrock, but it will not take suffocation damage.
 • If you logout halfway from downing him, there is a chance that once you log back in your game will repeatedly crash. This will occur even if the command (/killall) is typed or the wither is otherwise removed. Reinstalling java with the latest version can fix the region.
 • If you build the three heads of the Wither underwater, the soul sand block that is in the middle and the side that the first skull was placed on will become an unmineable, transparent block that expels entities.

Once spawned and even killed, if the player enters another world and comes back, at least one wither will spawn despite having not been made by the player.

[bewerken] Trivia

 • The Wither is 4 blocks tall, 3 blocks wide, and 1 block thick.
 • The Wither does not spawn in 12w34a and 12w34b because it can crash the Java Virtual Machine.[3]
 • If the Wither has nothing to shoot at, it will stay still, moving very rarely.
 • The Wither can be damaged by the explosions of its own projectiles.
 • Dying from the Wither effect has its own death message: [playername] withered away.
 • Withers are unaffected by fire and lava, similar to Nether mobs. The Wither will not take drowning damage if somehow submerged in water for too long.
  • The Wither will take block suffocation damage. After the first tick of damage, it will destroy the blocks suffocating it if mobGriefing is turned on.
 • The command /give <player> 383 <amount> 64 will give the desired amount of mob eggs set to spawn a Wither, but nothing happens when the player attempts to use it.
 • The Wither is classified as "undead" and therefore receives extra damage from a sword with the "Smite" enchantment.
 • It is possible to just walk forward constantly and the Wither's skulls won't hit the player, as it is constantly adapting its speed to its target.[referentie gewenst]
 • The Wither Shield glows red when it gets hit.
 • The sky in the overworld will turn slightly reddish when you look at the Wither.
 • The Wither Skull explosions can even break obsidian. At its high blast resistance of 6000, it's a block known for its hardness and explosion resistance to TNT.
  • The only blocks the Wither cannot break are air (due to its indestructibility) and bedrock (its blast resistance being 18,000,000 and hardness being -1), probably to prevent holes in the lowest bedrock layer which would give an access to the void.
 • The Looting enchantment does not affect the Wither's Nether Star drop.
 • The Wither attacks all living mobs, including living hostiles like Creepers, Spiders, Ghasts, Endermen, and the Ender Dragon.
 • The Protection enchantment can block the Wither effect.
 • The Wither has its own painting that has instructions on how to build it.
 • Although the Ender Dragon was meant to be the final boss, The Wither is far harder to kill if it is out in the open. If it's trapped, it can easily be killed.
  • It also has 100 more health (50 hearts) than the Ender Dragon
 • Unlike Ghast Fireballs, Wither Skulls cannot be hit or shot with an arrow to be redirected. If they’re shot with arrows, they will be explode on contact, destroying the skulls and arrow.
 • It is possible to trap a Wither into a Minecart, but it will break it eventually.
 • In many foreign language translations, Wither is translated to a portmanteau of "Skeleton" and "Cerberus". This is due to the fact that it has three heads.
 • Enough Endermen can kill the Wither if the ceiling is not high enough
 • The Wither can still see you when you are using the invisibility potion and will not turn invisible when hit by an invisibility potion.
 • If you attempt to build the Wither in Peaceful difficulty, the bottom, left, and right Soulsand blocks will disappear along with the left and right Wither skeleton skulls. The middle skull will be facing the player.

[bewerken] Galerij

[bewerken] Verwijzingen

 1. http://www.youtube.com/watch?v=IqciEbjYd-I&t=03m07s
 2. http://www.twitch.tv/pax2/b/330745811 (at 3:57:47)
 3. jebtweet:238643163466723328