Minecraft Wiki
Registreer
Advertisement
Kaart
Map (Item)


Type

Gereedschap

Hernieuwbaar

Ja

Stapelbaar

Ja (64, alleen dezelfde of lege kaart)

Eerste verschijningen


PC editie: Beta 1.6


Pocket editie: 0.14.0


Xbox 360 editie: TU1


Xbox One editie: CU1


PS 3 editie: 1.00


PS 4 editie: 1.00


PS Vita editie: 1.00


Wii U editie: Patch 1

Datawaarden

Getekend

dec: 358 hex: 0x166 bin: 101100110

Leeg

dec: 395 hex: 0x18B bin: 110001011
Naam

kaart

De kaart is een voorwerp dat gebruikt wordt om terrein te verkennen.

Verkrijgen[]

Maken[]

Ingrediënten Input » Output Opmerking
Papier en
kompas




Kompas






PC editie
en
Console editie
Wanneer de kaart voor het eerst wordt gemaakt, is deze leeg. Om de kaart te vullen, moet je de kaart vasthouden en klikken om de lege kaart te veranderen in een langzaam vullende kaart.
Papier












Pocket editie
De kaart laat geen markeringen zien. Om dit wel te laten gebeuren, moet de kaart samen met een kompas in een aambeeld worden gedaan.

Natuurlijk genereren[]


PC editie
Lege kaarten kunnen in 11,0% van de bibliotheekkisten die in een burcht staan worden gevonden.

Console editie[]


Console editie
In de Console editie spawnt de speler met een lege kaart in de inventaris als de wereld wordt gemaakt.

Gebruik[]

Zie ook: Lessen/Kaarten

Wanneer een kaart wordt gemaakt, is deze eerst blanco. De kaart wordt voor de eerste keer getekend als de speler op de kaart klikt. Deze kaart kan daarna worden gewijzigd tot verschillende zoomniveaus. Nadat het omgezet is tot een getekende kaart, begint het met het tekenen van de omgeving van de speler, met het noorden naar de bovenkant van de kaart, het oosten aan de rechterkant, zuiden naar beneden en het westen aan de linkerkant. Een rechthoekige aanwijzer met aan één kan een punt laat zien waar de speler op dit moment is en beweegt mee als de speler zich verplaatst.

Om het deel van de wereld op de kaart te zetten, moet de kaart van het werelddeel in de hand worden gehouden terwijl de speler over het werelddeel verplaatst. De wereld wordt op de kaart gezet zoals het was tijdens het maken van de kaart en betekent dus dat, als de wereld verandert wordt, een speler het werelddeel dat op de kaart staat opnieuw moet bezoeken terwijl de kaart in de hand van de speler wordt gehouden. Kaarten kunnen worden gekloond. Het gebied dat op de kaart staat, staat vast en betekent dus dat de kaart niet op de speler gefocust blijft als de speler verder loopt; het zit vast aan een vooraf ingesteld grid.

Andere spelers worden alleen getoond, als ze een kloon hebben van de kaart waarnaar gekeken wordt door de speler. Wanneer een kaart in een voorwerplijst wordt geplaatst, laat de kaart een groene punt zien op de plek waarop het in de voorwerplijst zit. Dit is om de speler te helpen bij het bepalen van de plek waar de speler (en de voorwerplijst) staan. Wanneer de speler het gebied dat op de kaart staat verlaat, verandert de aanwijzer in een witte stip. Merk op dat de witte stip verdwijnt als de speler meer dan 320 blokken van één van de randen van de kaart verwijderd is per zoomniveau. De stip beweegt langs de rand van de kaart om een globaal idee te krijgen waar de speler is.

Kaarten werken in de Nether, maar tonen alleen een grijs en rood patroon. Het enige nut van kaarten is om een globaal idee te krijgen waar je zit (het midden van de kaart) of kaarten in voorwerplijsten hebt geplaatst (groene stip op de plek waar ze in voorwerplijsten zitten). Daarnaast komt ook dat de aanwijzer heel snel draait in de Nether. Kaarten die gemaakt zijn in de End tonen een kaart van de omgeving.

Een speler kan pixel art maken welke naar het noorden staat en in het midden van gebied dat een kaart zal tonen. Bij gebruik van de kaart wordt de pixel art getoond en de kaart kan vervolgens in een voorwerplijst geplaatst worden.

Kaartkleuren[]

Hoofdartikel: Kaartformaat


Elke pixel van een kaart toont een variabele gebiedsgrootte op een wereld en zijn altijd uitgelijnd op de X- en Z-coördinaten die vermenigvuldigingen zijn van 8. Normaal gesproken is de kleur van een kaartpixel dezelfde kleur van het meest voorkomende solide blok in dat gebied, gezien vanuit de lucht. Blokken die 'niet veel voorstellen' in het gebied hebben geen effect op de kleur van de kaart en dus kunnen kleine dingen niet gezien worden op uitgezoomde kaarten.

Kaarten laten ook de grond zien tot vijftien blokken onder water als een lichtblauwe kleur, zodat de speler kan zien waar de grond naar boven gaat. Dit geldt niet voor land boven het water. Hogere hoogtes betekenen een lichtere kleur op de kaart. De kaart laat de oppervlakte zien, zelfs als de speler zich onder de grond verplaatst.

Kaarten zijn 128×128 pixels in grootte en zorgen voor een oppervlaktedekking van 128×128 tot 2048×2048 blokken (oftewel 8×8 tot 128×128 chunks), afhankelijk van het zoomniveau.

Een paar afstanden: 128 blokken (8 chunks) is het updategebied voor een speler in de Overworld. Dit is echter 64 blokken in de End en de Nether. Daarnaast is 1024 blokken de minimumafstand vanaf een Netherportaal waar je een ander portaal kan bouwen en er zeker van te zijn dat je op een nieuwe plek komt in de Nether. Dit is de afstand van rand tot rand op een kaart met de schaal 1:8 en vanaf het midden tot de rand op een kaart met schaal 1:16.

Uitzoomen[]

Ingrediënten Input » Output Opmerking
Kaart en
papier











De output is een uitgezoomde kaart van de inputkaart. Opmerking: ⇧ Shift en klikken zorgt er ook voor dat je een kaart krijgt, maar de kaart blijft onveranderd. De data die op de kaart staat wordt niet overgedragen op de nieuwe kaart. Dit is bug MC-87.

De zoomgroottes vanaf toen de kaart werd gemaakt (zoomniveau 0) tot de grootste schaal (zoomniveau 4):

Zoomniveau 0 Zoomniveau 1 Zoomniveau 2 Zoomniveau 3 Zoomniveau 4
1 kaartpixel toont 1 blok 2×2 blokken 4×4 blokken 8×8 blokken 16×16 blokken
(chunk van 1×1)
Kaart toont een gebied van 128×128 blokken 256×256 blokken 512×512 blokken 1024×1024 blokken 2048×2048 blokken
8×8 chunks 16×16 chunks 32×32 chunks 64×64 chunks 128×128 chunks
Aantal stuks papier dat nodig is om het te maken is 8 stuks papier 16 stuks papier 24 stuks papier 32 stuks papier 40 stuks papier

Kaarten zijn altijd uitgelijnd op een grid op alle zoomniveaus. Dit betekent, dat het gebied, dat op de kaart staat, wanneer je een kaart uitzoomt, altijd hetzelfde middelpunt op de kaart heeft; het maakt niet uit waarop de kaart oorspronkelijk was gecentreerd. Daarom zullen kaarten worden uitgelijnd op kaartbreedte (1024 blokken voor kaarten met zoomniveau 3) min 64. Een kaart met zoomniveau 3 die gegenereerd is op de spawn toont de X- en Z-coördinaten vanaf -64 tot 960. Alle kaarten die in dat gebied zijn gegenereerd zoomen uit tot dezelfde coördinaten, met de garantie dat de kaarten altijd 'uitgelijnd' zijn op een kaartenmuur.

Klonen[]

Ingrediënten Input » Output Opmerking
Kaart en
lege kaart(en)



































































2

3

4

5

6

7

8

9

De output heeft dezelfde naam en midden als de originele kaart. Gekloonde kaarten zijn stapelbaar.

De delen die al zijn verkend en op de kaart staan worden gekopieerd en de gebieden die net zijn verkend worden op de gekloonde kaarten getoond. In Creative kunnen kaarten worden gekloond door op blok selecteren te drukken terwijl je naar een kaart in een voorwerplijst kijkt (wees er wel zeker van dat dezelfde kaart niet in de inventaris van de speler zit; anders wordt de kaart uit de inventaris gehaald en in het geselecteerde vakje van de hotbar doen).

Datawaarden[]

ID[]

Voorwerp ID-nummer Naam
Lege kaart 395 map
Kaart 358 filled_map

Video[]

Opmerking: Deze video is verouderd, omdat het de werking van kaarten laat zien van vóór 1.4.2. Kaarten werken nu anders.

Geschiedenis[]

Beta
1.6 Kaarten toegevoegd.
Op 27 april 2011 gaf Notch screenshots van de kaart vrij.[1]
1.6.6 De mogelijkheid om het automatisch te maken met ⇧ Shift + klikken uitgeschakeld.
1.8 Automatisch maken weer ingeschakeld. Het klonen van kaarten was daarom niet mogelijk voor een tijd.
1.8 pre1 Kaarten kunnen in de kisten van de bibliotheek van de burchten worden gevonden.
1.8.1 De kaart werkt als de speler loopt én vliegt.
Drie nieuwe symbolen werden aan mapicons.png toegevoegd in minecraft.jar/misc.
Officiële release
1.0.0 Beta 1.9-pre5 Voor deze update ging de zon op in het noorden en zakte in het zuiden, wat veel spelers liet denken dat de kaart of de wereld aan de bovenkant naar het oosten was georiënteerd. De zon gaat nu op in het oosten en zakt in westen, wat het navigeren makkelijker maakte.
Voor de verandering werd er vaak gezegt dat óf de wereld óf de kaart naar het oosten was georiënteerd omdat de zon in het oosten opgaat en in het westen neergaat. Het betekent dus dat de kaarten naar het oosten waren georiënteerd. Jeb beweerde echter (en Notch ging erin mee) dat de zon in het oosten opkwam.[2][3] De meeste mods en kaartenmakers gebruikten noord voor oost en vice versa (bijvoorbeeld een door Cartograph gegenereerde kaart met het noorden aan de bovenkant is 90° gedraaid ten opzichte van de Minecraftwereld).
1.4.2 12w34a Het maken van een kaart geeft een lege kaart. De kaart wordt voor het eerst getekend als het in de hand wordt gehouden en er op de knop voor gebruiken wordt gedrukt en het midden van de kaart is zo dicht mogelijk bij de speler (niet zoals hiervoor toen de plaats waar het werd gemaakt het middelpunt van de kaart was).
Hiervoor moest je, als je een kaart van een gebied wilde maken, de kaart in het gebied maken (in plaats van een vooraf gemaakte kaart). Het punt waar de kaart werd gemaakt werd het permanente midden van de kaart.
De indicator verdwijnt niet langer als de speler uit het gebied is, maar verandert in een witte stip om aan te geven aan welke zijde van de kaart de speler is.
Notch zei dat hij kaarten plaatsbaar probeert te maken op een muur.[4] Dit werd toegevoegd toen de voorwerplijsten werden toegevoegd, waardoor het mogelijk is om kaarten op een muur te plaatsen. Wanneer een kaart in een voorwerplijst wordt geplaatst, laat het een groene stip zien waar de voorwerplijst is.
Kaarten zijn uitgelijnd op een grid, waardoor het maken van kaarten makkelijker is.
Kaarten kunnen worden uitgezoomd (maar niet worden ingezoomd)
Kaarten kunnen worden gekloond of van schaal veranderen.
12w34b Kaarten hebben een zoomniveau, wat op schaal 1:8 was gezet voor snapshot 12w34a,[1]maar start nu op schaal 1:1 en kan worden verhoogd tot 1:16.
Kaarten hebben niet langer een nummer in de linksbovenhoek, maar wordt getoond in de tooltip.
12w36a Niewe kaarten worden gemaakt en hebben standaard schaal 1:1. Een ingezoomde kaart kan worden uitgezoomd door in de werkbank acht stuks papier bij de kaart te doen. Elke keer dat dit wordt gedaan wordt de schaal verhoogd - 1:1, 1:2, 1:4, 1:8, 1:16. Het huidige maximum is schaal 1:16.
1.7.2 13w38a Kaartgrootte verhoogd als de kaart in een voorwerplijst zit.
Meer kleuren toegevoegd voor blokken.[5]
1.8 Uitgezoomde kaarten gebruiken een grid. Hiervoor moest de speler uitkijken om stukken kaart niet dubbel te hebben.
1.8.1 pre1 Sommige kleuren veranderd om beter te passen bij de kleur van het blok.
1.9 15w31a Kleine kaarten worden getoond als het in de linkerhand zit of als het vakje van de linkerhand bezet is; de grote versie is alleen zichtbaar als beide handen vrij zijn.
15w34a Nieuwe kaarten hebben de schaal 1:4.
Recept toegevoegd om kaarten in te zoomen.
15w43a Gemiddelde hoeveelheid lege kaarten die kunnen worden verkregen van een burchtkist verdubbeld.
15w45a Nieuwe kaarten hebben de schaal 1:1.
Recept voor het inzoomen verwijderd.
1.11 16w39a Kaarten werken in de End.
Lege kaarten worden verkocht door de cartograaf als ruiloptie op het derde niveau.
Ontdekkingskaarten worden verkocht door de cartograaf als ruiloptie op het vierde niveau.
1.12 Terracotta heeft een andere kleur dan alle andere gekleurde blokken.
Pocketeditie Alpha
0.14.0 build 1 Kaarten toegevoegd.
Wordt gemaakt met negen papier; in elk verwerkingsvakje één.
Moet worden gecombineerd met een kompas in een aambeeld om plaatsmarkeerders te laten zien.
Er kan worden gezoomd door een aambeeld te gebruiken.
build 3 Nieuwe kaarten hebben het hoogste zoomniveau.
Lege kaarten hebben een 'Kaart maken'-knop om de kaart te maken.
build 7 Nieuwe kaarten hebben schaal 1:1.
0.15.0 ?Kaarten kunnen gemaakt worden met óf acht stukken papier en een kompas óf negen stukken papier. De laatste mogelijkheid geeft een kaart zonder aanwijzer.
0.16.0 build 1 Verschillende kleuren voor verschillende klimaten toegevoegd.
Pocketeditie
1.0 In de Windows 10 Editie kunnen kaarten gebruikt worden in een aambeeld en kunnen gekloond en ingezoomd worden en aanwijzers kunnen toegevoegd worden. Dit kon al langer in de andere versies van de Pocketeditie.
1.1 build 1 Lege kaarten met daarin de aanwijzer al ingebouwd, heten 'Locatiekaart'.
build 3 Diezelfde kaarten heten 'Lege locatiekaart'.
Console-editie
TU1CU11.0Patch 1Kaarten toegevoegd.
TU21CU91.14Het maken van een kaart geeft een lege kaart.

Problemen[]

Problemen met betrekking tot 'Kaart' worden bijgehouden op de bugtracker. Meld problemen daar.

Trivia[]

  • Het gebruiken van F1 staat toe dat de speler een kaart kan gebruiken zonder dat de kaart het zicht blokkeert.
  • Er kunnen niet meer dan 65536 (216) unieke kaarten per wereld zijn.[6] Als er teveel kaarten zijn, wordt het bericht 'Kan kaart niet maken, teveel kaarten' getoond.[7][referentie gewenst]
    • Het hoogst mogelijke kaart-ID is 32767.
  • Een kaart die wordt gemaakt met /give kan elke kaart zijn door de te specificeren welk kaartnummer het moet zijn. Als er geen extra data is gegeven, wordt het kaartnummer map_x, waarbij x het nummer van de kaart is. Het eerste nummer is map_0. Als map_0 nog nooit is gemaakt, zal het midden het originele wereldspawnpunt zijn.
    • Als de 'damage value' hoger is dan het aantal gemaakte kaarten, geeft het de speler een schaal 1:8-kaart in het gebied waar de speler is (1:8 is de standaardwaarde dat gebruikt werd in vorige updates). /give [player] minecraft:filled_map 1 100 geeft, als je er vanuit gaat dat je nog niet meer dan 100 kaarten hebt gemaakt, een 'standaardkaart'.
  • De kaarten met hun data zijn afzonderlijk opgeslagen in een .dat-bestand als map_x.dat, waarbij 'x' het nummer van de kaart is (zie ook 'Kaartformaat'). Door dit nummer te wijzigen kunnen spelers de kaarten organiseren of, als ze per ongeluk een kaart in hetzelfde gebied maken, de kaart verwijderen.
  • Bepaalde programma's kunnen worden gebruikt om een afbeelding te tonen op een kaart in plaats van een kaart.
  • Omdat alle klonen van een kaart aan het zelfde bestand gelinkt zijn, kunnen niet-afgeronde kaarten worden gekloond en ergens anders worden bewaard. Zo kan een kloon in een kist worden opgeslagen en dienen als een back-up.

Galerij[]

Nether/End
Kaarten in voorwerplijsten

Zie ook[]

Referenties[]


Advertisement