Minecraft Wiki
Advertisement

Sjabloon:Doc/start












Schema van een 3-klok

Dit sjabloon toont een grid van bloksprites om via symbolen een Minecraft-structuur te representeren (voornamelijk Redstone-schakelingen en mechanismen).

Gebruik

Schema's gebruiken parameters zonder namen om sprite te specificeren en parameters mét namen om het standaard schema te veranderen:

{{Schematic
|caption=<caption>
|captionstyle=<captionstyle>
|clear=<clear>
|float=<float>
|size=<size>
|style=<style>
|tablestyle=<tablestyle>
|<param1>|<param2>|…
}}
caption
De optionele caption-parameter kan worden toegevoegd om bijschrift bij het schema te doen. Een bijschrift toevoegen maakt van het schema een box en zet het schema rechts van de pagina. Een link in de vorm van een icoontje voor de hulppagina van schema's wordt ook automatisch toegevoegd bij het bijschrift.
captionstyle
De optionele captionstyle-parameter kan worden toegevoegd om de verschijning van het bijschrift en de inhouder daarvan te veranderen. De waarde moet een CSS-waarde zijn of een waardegroup zonder ' en " (bijvoorbeeld captionstyle=color: red; text-align: center;). Deze parameter doet niks als caption en float niet gespecificeerd zijn.
clear
De optionele clear-parameter kan worden toegevoegd om het schema te dwingen om onder alle 'vliegende' elementen te gaan. De waarde kan left (om alleen onder links-vliegende elementen te gaan), right (om alleen onder rechts-vliegende elementen te gaan), both (om onder álle vliegende elementen te gaan) of none zijn (standaard).
float
De optionele float-parameter kan worden toegevoegd om de kant te veranderen waar het schema komt. De enige waarde die wordt herkent, is left; alles wat anders is wordt teruggeleid naar rechts.
Een schema zonder de caption of float-parameters is net als alle andere Wikitabellen, het eindigen van een vorige regel en het naar beneden verplaatsen van de andere tekst.
size
De optionele size-parameter kan worden toegevoegd om de breedte en hoogte van het schema te veranderen. De waarde moet simpel zijn, dus er mogen geen decimalen (getallen achter de .. In Nederland is dit een ,, maar dit is geïmporteerd van de Engelse Wiki en daar hebben ze een ..) (bijvoorbeeld size=16). Als deze parameter niet is toegevoegd is het standaard 32.
style
De optionele style-parameter kan worden toegevoegd om de verschijning van de omringende box te veranderen. De waarde moet een CSS-waarde zijn of een waardegroep zonder ' en " (bijvoorbeeld style=background-color: yellow;). Deze parameter doet niks als caption en float niet gespecificeerd zijn.
tablestyle
De optionele tablestyle-parameter kan worden toegevoegd om de verschijning van de schematabel te veranderen. De waarde moet een CSS-waarde zijn of een waardegroep zonder ' en " (bijvoorbeeld tablestyle=background-color: green;).
param
De param parameters specificeren de inhoud van de schematabel. Als meerdere params zijn gespecificeerd wordt het resultaat getoond in een individuele tabel, één voor één, behalve als een + wordt gebruikt om ze in dezelfde tabel te zetten.
SchematicSprite

De afbeelding van de sprites

  • Een sprite-identificeerder (zie de lijst hieronder) toont een afbeelding van de afbeelding aan de rechterkant.
  • Een streep (-) start een nieuwe rij.
  • Al het andere wordt getoond als gecentreerde tekst in de cel (lege parameters en spatieparameters worden getoond als lege cel).
    • Overstromende tekst wordt niet getoond, dus dit is hoofdzakelijk bedoeld om één of twee karakters te tonen (zoals input en outputlokaties, markering waarnaar wordt verwezen in de tekst, nummers voor lichtsterktes en afstand, etc.).
    • HTML karakterreferentie(EN) kan nodig zijn voor bepaalde karakters, zoals &#124; voor het |-karakter, &#61; voor een gelijkkarakter, &#43; voor een + (om te worden getoond als tekst in plaats van het stapelen van de volgende parameter) of &#45; voor een - (om te worden getoond als tekst in plaats van het beginnen van een nieuwe regel). &#x305; na een letter zorgt voor een 'verbindingslijn' boven de letter (gebruikt om een omgekeert signaal te tonen, zoals Q̅).
Meerdere sprites en tekst kunnen worden gestapeld door het plusteken (+) te gebruiken, onderste lagen eerst, daarna de bovenste.

Wel of niet gebruiken?

Het teveel gebruiken van dit sjabloon zorgt voor veel serverlaadtijd, wat resulteert in het lange laden van een pagina of zelfs een time-out. Dit laden van de server hangt af van de hoeveelheid schemacellen (bijvoorbeeld, een schema met 100 cellen en tien 10-cellige schema's hebben ongeveer dezelfde laadtijd). Als het nummer van schemacellen een paar honderd is (of minder als er andere 'zware' sjablonen worden gebruikt), overweeg dan het gebruiken van {{LoadBox}} of {{LoadPage}} om een paar of alle schema's in een aparte pagina te zetten die kunnen worden opgevraagd door de lezer zonder van pagina te wisselen.

Voorbeelden

[edit]

Lijst van identificeerders

Een sprite identificeerder is een regel van karakters die specificeren wat voor sprite er getoond wordt.

Dingen om te herinneren:

  • Richtingen worden getoond met n (noord), s (zuid), e (oost), w (west), u (omhoog) en d (beneden). RICHTINGEN ZIJN VOOR HET SCHEMA EN NIET IN DE MINECRAFT-WERELD!
  • $ laat een zijkant van het sprite zien.
  • ! laat een aangezette/geactiveerde sprite zien.

Basis-identificeerders

[edit]

Redstone-identificeerders

[edit]

Zie ook

Hulp:Schema
Gids voor het lezen van Wikischema's
Redstone schrijfwijzer
Gids voor het schrijven van Redstone-artikelen, inclusief tips voor het maken van schema's


Sjabloon:Doc/end

Advertisement